Zajączek wielkanocny

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Jajka i cukier ubić na gładką masę następnie dodać make i proszek i wymiesać dobrze drewnianą łyżką następnie wylac na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180stopniach około 25-30min.






Krem maślany:

  • 200g masła (1 kostka; wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem kremu)
  • ½ – 1 Szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka


Masło ucieramy mikserem na puszysty krem.
Do utartego masła wbijamy 1 żółtko i rozmiksowujemy na gładko.
Dosypujemy połowę cukru pudru, rozmiksowujemy na gładko.
Powtarzamy czynności dla drugiego żółtka i pozostałego cukru pudru.
Do kremu, ucierając, stopniowo wlewamy sok z cytryny i miksujemy całość do gładkości.







Króliczek:

Przekroić biszkopt na pół
wysmarować kremem maślanym jedna połówkę
poukładać owoce
złożyć razem 
wyciąć trójkąt 
wycięty trójkąt przełożyć na tył (tworzy się ogonek)
posmarować cale ciasto kremem
posypać kokosem


z drażetek zrobić oczy i nos
z lukrecji wąsy 
uszy z papieru 
zielonym barwnikiem zabarwic kokos i wysypać nim resztę podstawki na której będzie leżał królik (mamy trawkę)




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każdy komentarz bardzo dziękuję!
Odwiedzam blogi każdego z was jeśli zostawiacie po sobie ślad w komentarzach!

Jeśli twój komentarz się nie pojawił oznacza to że przekroczył pewien poziom który nie jest akceptowany na tym blogu. Akceptuje tylko konstruktywną krytykę a nie żadne hejty!

PODOBNE POSTY

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...